Da jeg gik på universitet på tredje år, glemte jeg en eksamensaflevering indtil aftenen før den skulle ligge på vores undervisers bord. Jeg havde haft en uge til at skrive opgaven, men endte med at sidde oppe hele den sidste nat og tæske i tastaturet. Jeg nåede at aflevere til tiden, og da opgaven kom tilbage havde jeg fået karakteren 12.
Året efter havde vi igen en eksamensaflevering med en uge til at skrive den. Vores underviser denne gang var berygtet for at dumpe mere end halvdelen af sine studerende, så jeg var fast besluttet på at min opgave skulle være den bedste han nogensinde havde set. Jeg brugte hver dag i den uge foran computeren og da fristen oprandt, afleverede jeg den mest gennemarbejdede opgave jeg nogensinde havde produceret. Jeg fik karakteren 02, den absolut laveste karakter man kunne få, uden at dumpe.
Læs udbudsmaterialet så hurtigt som muligt
Inden for offentlige udbud er fristerne heldigvis længere. Men det er stadig ret normalt at se tilbud der er skrevet i al hast kort tid før budfristen. Og der præsenterer os for en række problemer. For det er sjældent at vi ser udbudsmateriale der ikke giver anledning til et eneste spørgsmål. Og spørgefristen for et udbud slutter et stykke tid før budfristen. Derfor er det vigtigt at læse udbudsmaterialet igennem så snart som muligt efter offentliggørelse, da det både giver tilbudsgivere mulighed for at tilpasse deres tilbud bedst muligt, men også den ordregivende myndighed, altså dem der har lavet udbuddet, mulighed for at rette til hvis der er fejl eller mangler i materialet.
Det kan også sagtens ske at der i udbudsmaterialet er krav som en tilbudsgiver skal afklare med en underleverandør. Dette kan tage tid, og bør derfor adresseres så tidligt som muligt i forløbet.
Tilbudsgivere kan, som udgangspunkt, forvente en tidsfrist fra offentliggørelse af udbudsmaterialet til tilbuddet skal afleveres på mellem 30 og 40 dage. Og jo bedre man udnytter de dage, des bedre og afklaret tilbud er man i stand til at aflevere.